Asiatisk soppa med pumpa och sötpotatis
Denna superfräscha och mättande soppa innehåller både buternutpumpa och sötpotatis. Butternutpumpa kanske inte är den mest använda grönsaken vi har, men den har väldigt många hälsofördelar mer än att den är väldigt god!
Butternutpumpan är rik på vitamin A och C som hjälper till att stärka immunsystemet. Vitamin A är även en viktig vitamin för ögonhälsan och kan minska risken för olika ögonsjukdomar. Denna pumpa innehåller även kalium vilket är en mineral som hjälper kroppen att sänka blodtrycket och därmed minskar risken för hjärtsjukdomar.
Eftersom butternutpumpa har ett lågt glykemiskt index och innehåller mycket kostfiber bibehålls blodsockernivån stabilt samt att att tarmhälsan och matsmältningen förbättras.
Asiatisk soppa med pumpa och sötpotatis – ingredienser för 4 portioner:
- 400 g butternut pumpa
- 150 g sötpotatis
- 1 msk flytande margarin till stekning
- 1 röd/gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 2 kött/grönsaksbuljongtärningar
- 6 dl vatten
- 1 burk kokosmjölk light
- En skvätt agavesirap/honung
- 0,5 lime saft
- 1 tsk sambal oelek
- 2 cm ingefära
- Salt & peppar
Tillagning:
- Skala och tärna pumpan och potatisen.
- Stek pumpan och potatisen i smör med lök och vitlök några minuter. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt koka i 20 minuter.
- Tillsätt därefter resterande ingredienser och mixa med en mixerstav.
- Smaka av tills du är nöjd. Servera med valfritt tillbehör, gärna något med protein för att fullända måltiden.
Näringsinnehåll per portion exkl tillbehör:
Nutrient | Innehåll | Antal P |
---|---|---|
Protein | 2.7 gram | 0 P |
Kolhydrater | 21.5 gram | 1 P |
Fett | 11.4 gram | 1 P |