Black bean brownie
Detta är en brownie med svarta bönor som bas. Glutenfri, utan vitt socker, proteinrikt, fiberrikt och ett perfekt alternativ när sötsuget smyger sig på.
Svarta bönor bidrar inte bara till en bra konsistens, utan det bidrar även många hälsofördelar. Svarta bönor innehåller en hög halt av lösliga fibrer, vilket bidrar till att sänka kolesterolnivåerna i blodet, förbättra tarmhälsan samt minska upptaget av socker i blodet vilket förbättrar insulinkänsligheten. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer med diabetes eller för de som är i riskzonen för att utveckla sjukdomen.
Svarta bönor innehåller kalium, magnesium och folat som är viktiga för att upprätthålla en hälsosam hjärtrytm och blodtryck. Samt att de är kalorisnåla men en hög proteinhalt och hög halt av kostfiber. Detta hjälper till att öka mättnadskänslan samt minska aptiten.
Inte nog med det innehåller svarta bönor höga nivåer av antioxidanter, inklusive flavonoider, karotenoider och fenolsyror. Dessa föreningar kan hjälpa till att skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler och minska risken för cancer och andra sjukdomar.
Black bean brownie – Ingredienser för 10 portioner:
- 400 g avrunna bruna bönor
- 1 ägg
- 0,5 dl mixade havregryn (glutenfritt för helt glutenfri brownie)
- Ca 10 dadlar
- 1 msk agavesirap
- 3 msk nötsmör
- 2 msk flytande margarin/kokosolja
- 0,5 dl kakao
- 0,5 dl kaffe
- Salt
Tillagning:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mixa alla ingredienser till en slät smet.
- Häll smeten i en ugnssäker form och grädda i ca 30-40 minuter. Gräddningstiden kan variera beroende på vilken form ni använder.
- Servera förslagsvis med vaniljkvarg och lågkalori hallonsylt/färska bär.
Näringsinnehåll per portion:
Nutrient | Innehåll | Antal P |
---|---|---|
Protein | 5 gram | 0 P |
Kolhydrater | 12.5 gram | ≈0.5 P |
Fett | 5.6 gram | ≈0.5 P |