Halloumimackor
Halloumimackor är perfekt som en enklare middag eller lunch.
Denna består av halloumi, avokado, currysås och picklade rödlök.
Istället för vitt bröd används ett nyckelhålsmärkt bröd. För att ett livsmedel ska få märkas som nyckelhålsmärkt måste det innehålla mindre salt och socker, mindre mättat fett och mer fullkorn och fibrer än jämförbara produkter. Därför är det fördelaktigt att alltid fokusera på att välja nyckelhålsmärkta livsmedel.
Dessa mackor serveras också med en sås som räknas som en proteinkälla istället för en fettkälla då avokadon bidrar med hälsosamma fetter.
Halloumimackor- Ingredienser för 2 portioner:
- 2 brödskivor, gärna nyckelhålsmärkt (Förslagsvis pågen kärnsund)
- 0,5 stekt/airfryad halloumi
- 0.5 avokado
- Körsbärstomater
- Kryddor
Currysås:
- Ca 3 msk kvarg
- Curry efter smak
- Honung efter smak
- Salt, peppar
- Ev lite vatten för önskad konsistens
Picklad rödlök:
- 1 rödlök
- 0.5 dl sötströ
- 1 dl vatten
- ca 0,25 dl ättika 12%
Tillagning:
- Koka alla ingredienser till den picklade rödlöken, förutom rödlöken. Häll sedan all vätska över löken i en burk. Låt stå i kylen, ju längre desto bättre.
- Blanda kvarg med valfri mängd honung och kryddor till önskad smak. Späd eventuellt ut med lite vatten för en lösare konsistens.
- Skiva upp halloumi i tunna skivor, stek antingen i lite olja eller tillaga i en airfryer för att undvika stekfettet.
- Rosta bröden i en brödrost. Mosa avokadon och krydda med förslagsvis chiliflakes, aromat, vitlökskrydda och citronpeppar.
- Lägg sedan den mosade avokadon, halloumi, skivade tomater och såsen på mackorna. Toppa sedan med picklad rödlök och lite parmesan.
Näringsinnehåll per portion (Airfryad utan stekfett):
Näring per portion | ”P” |
---|---|
341 kcal | Antal P: |
20.3 g protein | 1 |
18.8 g kolhydrater | 0.5 |
19.7 g fett | 2 |
4.4 g fibrer | 0 |
8 g mättat fett | 0 |
3 g sockerarter | 0 |