Köttfärspaj med kikärts-pajskal
Köttfärspaj med ett skal som har kikärtor som bas istället för smör och mjöl förbättrar näringsinnehållet i allra högsta grad. Det ökar fibermängden och proteinmängden samt minskar fettmängden, vilket i sin tur minskar innehållet av kalorier och är fördelaktigt för tarmhälsan.
Köttfärspaj med kikärts-pajskal – Ingredienser för 6 portioner:
Pajskal:
- 230 g avrunna kikärtor
- 2 msk rapsolja
- 3 msk vetemjöl
- Salt
- 500 g köttfärs, 5%
- 3 stycken rivna morötter
- 1 lök
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk tomatpuré
- 2 köttbuljongtärningar
- 1 dl milda 4%
- Stevia ketchup
- Oregano, salt, peppar
Sås per portion:
- 80 g kvarg
- 1 tsk vatten
- 1 vitlöksklyfta
- salt och peppar
Tillagning
- Sätt ugnen på 200°C.
- Mixa ihop alla ingredienser till skalet till en slät smet. Tryck ut smeten i en pajform och nagga botten. Förgrädda pajskalet i ca 20 minuter på 200 grader. Skulle kanterna få lagom färg innan 20 minuter har passerat kan kanterna kläs med aluminiumfolie.
- Skala och hacka löken, riv morötterna och pressa vitlöken. Fräs i lite olja och tillsätt sedan tomatpurén och kryddorna, stek lite till. Tillsätt köttfärsen och stek tills köttfärsen är tillagad. Addera resterande ingredienser och låt koka ihop i cirka 5 minuter. Grädda sedan i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter till.
- Öka temperaturen på ugnen till 225 grader. Häll över köttfärs-blandningen i pajskalet och stoppa in i ugnen igen i 20 minuter.
- Häll kvargen i en skål med 1 tsk vatten och vispa upp, på så sätt blir kvargen mindre sträv och fast. Tillsätt vitlök, salt och peppar.
- Servera pajen med en sallad och en god vitlökssås, gärna gjord på kvarg för att öka proteinintaget ytterligare.
Näringsinnehåll per portion :
Näring per portion | ”P” |
---|---|
300 kcal | Antal P: |
30 g protein | 1 |
15 g kolhydrater | 1 |
11 g fett | 1 |
3 g fibrer | 0 |
4 g mättat fett | 0 |
2 g sockerarter | 0 |