Krämig linssoppa med asiatiska smaker
Denna linsbaserade soppa är vegetarisk, proteinrik, fiberrik och billig. Perfekt i dessa tider när matpriserna skjutit i taket.
Linser är som sagt en väldigt billig källa till vegetabiliskt protein. 250 gram kokta linser innehåller cirka 17 g protein vilket nästan är lika mycket som en köttbit. Men till skillnad från kött så innehåller linser minimalt med fett.
Linser är inte nog med det väldigt rik på fibrer och har ett högt innehåll av en mängd olika vitaminer och mineraler såsom folat, järn, kalium och zink. Dessa näringsämnen är viktiga för en sund kroppsfunktion, som att stödja immunsystemet och främja benhälsa.
Eftersom linser innehåller både fiber och protein kan de hjälpa till att reglera blodsockernivåerna och minska risken för diabetes.
Krämig linssoppa – Ingredienser för ca 6 portioner:
- 3 dl röda linser
- 400 g krossade tomater
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 45 g (ca 2-3 msk) röd currypasta
- 400 ml kokosmjölk light
- 2-3 dl vatten
- 2 grönsaksbuljonger
- 2-3 vitlöksklyftor
- 2-3 cm ingefära
- 1-2 msk sweet chili less sugar
- Kryddor efter smak
Sås:
- Kvarg
- Vitlök
- Kryddor
Pumpafrön
Tillagning:
- Stek lök och morot i en kastrull.
- Tillsätt currypastan, buljongtärningarna och vitlöken i ca 1-2 minuter.
- Skölj och tillsätt linserna.
- Häll ner de krossade tomaterna, vattnet och kokosmjölken.
- Låt koka i 10-15 minuter.
- Mixa till en slät soppa. Tillsätt mer vatten om du vill ha en rimligare konsistens.
- Servera med såsen gjord på kvarg och rostade pumpafrön. Ät gärna med någon typ av macka för att fullborda näringsintaget.
Näringsinnehåll per portion exklusive tillbehör:
Nutrient | Innehåll | Antal P |
---|---|---|
Protein | 9.8 gram | 0.5 P |
Kolhydrater | 32.8 gram | 1.5 P |
Fett | 6.1 gram | 0.5 P |