Skink- och broccolipaj
Paj är en rätt som man kan variera i oändlighet och som är så himla gott. Dock är pajskalet kanske inte det mest hälsosamma med massor av smör och vetemjöl, i vanliga fall. Detta recept har istället för det traditionella pajskalet ett skal gjort på kikärtor.
När man gör skalet på kikärtor istället för vetemjöl och smör så minskas innehållet av fett drastiskt. Kikärtorna bidrar också till ett ökat intag av protein, vitaminer och mineraler samt långsamma kolhydrater som gör att blodsockret hålls stabilt och mättnadskänslan varar längre.
Skink- och broccolipaj – Ingredienser för 4 portioner:
Pajskal:
- 1 tetra á 360 g kikärtor
- 3 msk rågsikt
- 2 msk rapsolja
- Salt
Fyllning:
- 150 g skinka
- 250 g broccoli
- 1 rödlök
- 1,5 dl keso supermini
- 3 dl lättmjölk
- 4 ägg
- Kryddor
Tillagning:
- Mixa alla ingredienser för pajskalet till en slät smet. Förgrädda skalet på 200 grader i 20 minuter.
- Stek skinka och lök på mellanvärme. Förkoka broccolin i ca 5 minuter i lättsaltat vatten.
- Gör äggsmeten genom att röra ihop alla resterande ingredienser.
- Blanda ihop skinkan, löken och broccolin i äggsmeten och häll i pajskalet.
- Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 30-40 minuter.
- Servera gärna med en sallad och en sås gjord på kvarg.
Näringsinnehåll per portion:
Nutrient | Innehåll | Antal P |
---|---|---|
Protein | 34 gram | 1,5 P |
Kolhydrater | 29 gram | 1 P |
Fett | 17 gram | 1.5 P |