Vitkål- och köttfärsgratäng
Vitkål- och köttfärsgratäng, husmanskost i sitt esse. Genom att blanda in grönsaker i sin gratäng, i dett fall kål, ökar mättnadskänslan och minskar kalorimängden. Det är också ett bra sätt att lura i barnen grönsaker! Med små enkla medel i form av utbyte av vissa livsmedel får man en god rätt som innehåller mindre kalorier än det traditionella receptet. Till exempel sockerfri sylt och fettsnål grädde.

Vitkål- och köttfärsgratäng – Ingredienser för 5 portioner:
Gratäng:
750 g strimlad vitkål
500 g köttfärs 5% (receptet är beräknat på nötfärs 5%, kaloriinnehållet kommer därför skilja sig om du byter ut mot köttfärs med annan fetthalt)
1 gul lök
0,5 msk rapsolja
3,5 msk Äppelmos utan tillsatt socker
2 msk oxfond
Salt och peppar
Sås:
3 dl lättmjölk
2,5 dl milda 4%
1 msk vetemjöl
2 msk lingonsylt utan tillsatt socker
Oxfond, soja och kryddor tills det smakar gott
Tillagning
Sätt ugnen på 200°C
Strimla vitkålen och hacka löken, stek sedan i ca 5 minuter. Tillsätt fond och äppelmos och rör om
Stek köttfärsen och krydda med valfria kryddor. Häll köttfärsen i botten av en ugnsfast form och häll över vitkål och lökblandningen
Grädda i ugnen i ca 20 minuter
Till detta serveras med fördel äpple, lingonsylt utan tillsatt socker och potatis.
Näringsinnehåll exkl sylt:
| Näring per portion | ”P” |
|---|---|
| 358 kcal | Antal P: |
| 28 g protein | 1 |
| 36 g kolhydrater | 1.5 |
| 9.3 g fett | 1 |
| 7 g fibrer | 0 |
| 6 g mättat fett | 0 |
| 7 g sockerarter | 0 |
