HITTA RECEPT

Se alla måltider innehållandes visst antal kalorier, eller filtrera baserat på måltid.

FILTRERA PÅ KALORIER

NYA RECEPT

Vitkål- och köttfärsgratäng

Vitkål- och köttfärsgratäng, husmanskost i sitt esse. Genom att blanda in grönsaker i sin gratäng, i dett fall kål, ökar mättnadskänslan och minskar kalorimängden. Det är också ett bra sätt att lura i barnen grönsaker! Med små enkla medel i form av utbyte av vissa livsmedel får man en god rätt som innehåller mindre kalorier än det traditionella receptet. Till exempel sockerfri sylt och fettsnål grädde.

Vitkål- och köttfärsgratäng

Vitkål- och köttfärsgratäng – Ingredienser för 5 portioner:

Gratäng:

  • 750 g strimlad vitkål

  • 500 g köttfärs 5% (receptet är beräknat på nötfärs 5%, kaloriinnehållet kommer därför skilja sig om du byter ut mot köttfärs med annan fetthalt)

  • 1 gul lök

  • 0,5 msk rapsolja

  • 3,5 msk Äppelmos utan tillsatt socker

  • 2 msk oxfond

  • Salt och peppar

Sås:

  • 3 dl lättmjölk

  • 2,5 dl milda 4%

  • 1 msk vetemjöl

  • 2 msk lingonsylt utan tillsatt socker

  • Oxfond, soja och kryddor tills det smakar gott

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C

  2. Strimla vitkålen och hacka löken, stek sedan i ca 5 minuter. Tillsätt fond och äppelmos och rör om

  3. Stek köttfärsen och krydda med valfria kryddor. Häll köttfärsen i botten av en ugnsfast form och häll över vitkål och lökblandningen

  4. Grädda i ugnen i ca 20 minuter

  5. Till detta serveras med fördel äpple, lingonsylt utan tillsatt socker och potatis.

Näringsinnehåll exkl sylt:

Näring per portion ”P”
358 kcal Antal P:
28 g protein 1
36 g kolhydrater 1.5
9.3 g fett 1
7 g fibrer 0
6 g mättat fett 0
7 g sockerarter 0