Biff stroganoff med ris
Biff stroganoff med ris är en hälsosammare variant av klassikern korvstroganoff. Korvstroganoff görs från början med falukorv och matlagningsgrädde/vispgrädde. Falukorv i sig är väldigt kaloririk, har ett högt natriuminnehåll, högt innehåll av mättat fett samt att den är processad. Den innehåller även nästan tre gånger mer fett än protein, vilket gör att proteinintaget kommer bli lidande och fettintaget kommer bli högt.
Genom att byta ut falukorv mot biff och fet grädde mot milda 4% höjer man enkelt proteinintaget och minskar fettintaget samt energiintaget avsevärt. Det gör att du kan äta mer för mindre kalorier, samtidigt som du får en bättre fördelning på måltiden.
Biff stroganoff med ris – Ingredienser för 4 portioner:
- Ca 500 g strimlat oxkött
- 0,5 msk flytande margarin
- 4 dl milda 4%
- 2 msk tomatpuré
- Stevia ketchup
- 1 st lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk oxfond
- Persilja
- Salt och peppar
- 4 dl okokt ris
Tillagning:
- Börja med att koka riset efter instruktioner på förpackningen.
- Stek sedan köttet i flytande margarin tills det har fått en fin färg.
- Tillsätt hackad lök, pressad vitlök, och tomatpuré och stek lite till.
- Häll sedan i grädden och resten av ingredienserna tills det smakar bra.
- Servera biff stroganoffen med ris, och sallad om så önskas.
Näringsinnehåll per portion:
Nutrient | Innehåll | Antal P |
---|---|---|
Protein | 33 gram | 1,5 P |
Kolhydrater | 49 gram | 2 P |
Fett | 12 gram | 1 P |