Köttgryta med sötpotatismos och vitkålssallad
Köttgryta med sötpotatismos och vitkålssallad är mycket gott och går att göra i stora mängder, perfekt att göra matlådor på med andra ord! Basen till grytan baseras på tomatpuré och vatten vilket gör att energimängden i rätten hålls nere. Salladen bidrar till en fräschör och ökad mättnadskänsla. Fetaosten som vi använder i salladen räknas som en proteinkälla istället för en fettkälla.
Köttgryta med sötpotatismos och en vitkålssallad- Recept för ca 6 portioner:
Köttgryta:
- 1 kg fläskytterfilé
- 1 msk flytande smör
- 4 morötter
- 3 palsternackor
- 1 gul lök
- 2 st köttbuljongtärningar
- 3 msk tomatpuré
- 9 dl vatten
- 0,5 milda 4%
- 3 st lagerblad
- Soya efter smak
Sötpotatismos:
- Ca 1 kg sötpotatis
- 3 msk milda 4%
- Salt och peppar
Sallad:
- ca 300 g strimlad vitkål
- 1 äpple
- Tomat
- Gurka
- Rödlök
- 1 st fetaost 3%
- Salt och peppar
Tillagning:
- Tärna köttet i valfri storlek. Stek sedan köttet i flytande smör. Tillsätt tomatpuré, morötter, lök och palsternacka och stek lite till.
- Tillsätt vatten, köttbuljong, soya och lagerblad och låt koka 1-2 timmar, eller så länge som möjligt. När du tycker att det har kokat klart tillsätter du 4% grädde och kryddor tills att det smakar bra.
- Koka potatisen i tärningar med salt. Mixa samman till ett slätt mos när potatisen är klar och tillsätt milda 4% tills du får till en bra konsistens. Krydda som du gillar det.
- Strimla vitkålen tunt, träna äpplet och hacka valfri mängd gurka, tomat och rödlök. Smula ner fetaosten och salta och peppra.
Näringsinnehåll per portion :
Näring per portion | ”P” |
---|---|
500 kcal | Antal P: |
39 g protein | 2 |
46.7 g kolhydrater | 2 |
13.7 g fett | 1 |
9 g fibrer | 0 |
4.5 g mättat fett | 0 |
17 g sockerarter | 0 |